(Helsingin Sanomat 2.4.2013) Helsingin seudun joukkoliikenteessä siirytään kolmen vuoden kuluttua kaarimalliin (HS Kaupunki 27.3.). Matkan hintaa eivät määrittele enää kunnanrajat.

Ehdotuksessa AB-vyöhykkeellä (Helsinki, Myyrmäki, Leppävaara, Tapiola) 30 päivän matkakortin hinnaksi tulisi 50 euroa. BC-vyöhykkeellä (pääkaupunkiseutu poislukien Helsinginniemi) hinta olisi 60 euroa ja ABC-vyöhykeellä eli nykyisen seutulipun alueella 90 euroa. Hinnat ovat suuntaa-antavia, nyt sovitaan hintojen välisistä suhteista.

Ehdotuksissa on kuitenkin valuvika: AB ja BC -vyöhykkeiden sisällä tehtävät matkat ovat noin saman mittaisia, esimerkiksi Nuuksiosta Tapiolaan on sama matka kuin Matinkylästä Vuosaareen. Miksi AB ja BC -vyöhykkeiden liput eivät olisi saman hintaisia?

Peruste erihintaisuudelle on, että kaaria myötäillen BC-vyöhykkeellä voi matkata Nuuksion perukoilta Sipoon rajalle asti. Eivätköhän joukkoliikennematkat kuitenkin suuntaudu myös tulevina vuosina työ- ja opiskelupaikkakeskittymiin ja lähimpiin kauppakeskuksiin. BC-vyöhykkeen asukkailta ei tule ottaa lisähintaa lisäpalvelusta, jolle ei ole tarvetta.

Tasahinnoittelua voi perustella myös reiluudella. Suomen paras joukkoliikenteen tarjonta on Helsinginniemellä. Miksi palvelutason heiketessä hintojen pitäisi nousta, matkojen ollessa samanpituisia?

Joukkoliikenteen hinnoittelun uudistus on merkittävä muutos pääkaupunkiseudun joukkoliikennetarjonnassa. Sitä ei pidä vesittää puolivillaisilla ja epäloogisilla kompromisseilla.

Tony Hagerlund
Espoon kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen (vihr)