Tony Hagerlund(Helsingin Sanomat 21.2.2008) Pääkaupunkiseudun kuntien välinen yhteistyö on lisääntynyt sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tulevina vuosina yhteistyö Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten välillä kasvaa entisestään.

Esimerkiksi terveyskeskuspäivystyksessä siirrytään muutaman vuoden sisällä kuntarajat ylittävään toimintamalliin. Tällöin potilas voi hakeutua hoitoon lähimpään päivystykseen kotikunnastaan riippumatta. Tähän asti esimerkiksi Vantaalla työssä käyvän espoolaisen on täytynyt matkustaa Espooseen saamaan hoitoa (ellei ole ollut hengenvaarassa).

Erikoissairaanhoitoa pääkaupunkiseudulla hoitaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Myös erikoissairaanhoidossa pääkaupunkiseudun kolme isoa sairaalaa, Meilahti, Peijas ja Jorvi ovat lisänneet yhteistyötä. Tiettyjä toimenpiteitä on keskitetty vain yhteen alueen sairaaloista, joten sinne hakeudutaan myös naapurikunnista.

Ongelmaksi on muodostunut julkinen liikenne. Sairaalaan ei mennä vain ambulanssilla, ja kontrolli- ja muita käyntejä kertyy runsaasti. Meilahden sairaalaan pääsee julkisilla kulkuvälineillä kohtuullisella vaivalla mistä tahansa pääkaupunkiseudulta. Sen sijaan liikenne Jorvin ja Peijaksen sairaaloihin perustuu pitkälti kaupunkien sisäiseen liikenteeseen. Niinpä Peijakseen kyllä pääsee perille julkisilla – jos sattuu olemaan jossain päin Vantaata.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen ylittäessä kuntarajat myös julkisen liikenteen tulee sopeutua muutokseen.

Tony Hagerlund
sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen (vihr)
Espoo