(Helsingin Sanomat 17.6.2012) Keskellä Espoota sijaitsevalta nykyään lähinnä junaseisakkeestaan tunnetun Keran alueelta on muuttamassa loppukin teollisuus pois. Tilalle on suunnitteilla uusi asuinalue. Pelkästään Inex Partnersilta vapautuu pääosin asuinrakentamiselle peräti 21 hehtaaria maata. Kaupunkisuunnittelulauta ryhtyy kaavoittamaan aluetta uudestaan.

Keran historia on melko harvalle tuttu: Keran asema ja alue sai nimensä Kera Oy:n keramiikkatehtaasta, joka aloitti vuonna 1917 nimellä Viherlaakson Kattotiili Oy. Keran seisake perustettiin yhtiön anomuksen perusteella helpottamaan etenkin tehtaan työntekijöiden työmatkoja. Keraan kasvoi vilkas teollisuusalue, joka hiljeni vasta 1990-luvulla.

Uuden rakentamisen myötä ei tule jyrätä jälkiä alueen pitkästä teollisesta historiasta. Keran vanha päärakennus on edelleen olemassa Karapellontien varrella. Kyseessä on alueen kulttuurihistoriallisesti merkittävin maamerkki. Tällä hetkellä rakennus ei ulkoisesti ole kovin kummoinen: seinät on päällystetty aaltopellillä ja talo on saanut kylkeensä aikain saatossa jos jonkinmoisia lisäsiipeä. Rakennus myös paloi osittain 1940-luvulla ja on käsittääkseni osin uusittu, mutta osa rakennuksesta on tulipaloa edeltävältä ajalta.

Espoon tulisi hankkia Keran tehtaan rakennus omistukseensa, jonka jälkeen siitä voisi tehdä uuden asuinalueen keskuksen. Kunnostettu Keran päärakennus sopisi hyvinkin esimerkiksi kylätaloksi asukkaiden käyttöön, alakerrassa voisi olla vaikka pieni kahvila ja tarjolla voisi olla myös tiloja kulttuurille ja nuorisolle tai vaikka päiväkodille.

Tärkeintä on, että rakennus säilytetään  kertomaan alueen historiasta, ja että se on asukkaiden aktiivisessa käytössä. Myös Espoon tulee muistaa historiaansa.

Tony Hagerlund
Espoon kaupunginhallituksen jäsen