(Helsingin Sanomat 10.11.2012) Vaalien jälkeen on syntynyt vilkasta keskustelua siitä, voisiko miinusäänillä nostaa äänestysintoa. Ehdotuksissa joko oman äänen sijaan tai lisäksi voisi “miinustaa” äänen pois toiselta ehdokkaalta.
Voi olla että mahdollisuus taktikoida äänillä lisäisi innostusta äänestää, mutta miinusääniin liittyy kuitenkin useita ongelmia.
Miinusääni on demokratian idean vastainen: miinusäänien myötä hyväksyttäisiin ajatus, että osan näkemystä ei kuulla lainkaan. Esimerkiksi vähemmistöihin kuuluvat ehdokkaat saattaisivat kärsiä.
Meitä paikallispoliitikkoja syytetään usein värittömyydestä. Miinusäänien käyttö voisi johtaa vielä vaan varovaisempaan linjaan, kun uutena tavoitteena olisi myös vältellä poliittisesti vastakkaista mieltä mieltä olevien kiukkua.
Huolestuttavinta olisi taktikointi miinusäänillä. Kunnallisvaaleissa valituiksi tullaan usein varsin pienillä marginaaleilla, eivätkä ahkerimmat ja aikaansaavimmat valtuutetut ole välttämättä äänikuninkaita tai -kuningattaria. Taitavasti kohdennetuilla miinusäänillä pystyttäisiin halvaannuttamaan muiden puolueiden toimintaa, kun puolueiden toiminnan kannalta keskeiset henkilöt pyrittäisiin tiputtamaan valtuustoista.
Olisihan se hienoa jos äänestysprosentti olisi huomattavasti korkeampi kuin se nyt on. Äänestysprosenttia ei kuitenkaan kannata pyrkiä nostamaan sen kustannuksella, että osan ääni vaiennetaan.
Tony Hagerlund
Espoon kaupunginhallituksen jäsen (vihr)