(Länsiväylä 21.1.2015) Länsimetron liikennöinti alkaa näillä näkymin syksyllä 2016. Samalla Etelä-Espoon bussiliikenne menee uusiksi.

Liityntäliikenteen solmukohdat tulevat olemaan Matinkylän ja Tapiolan metroasemat. Valitettavasti ensimmäisinä liikennöintivuosina tämä voi osoittautua haastavaksi.

Matinkylän terminaali on mitoitettu sen mukaan, että metro jonain päivänä jatkaa Kivenlahteen. Niinpä lähialueen kadut ja terminaali voivat ajoittain ruuhkautua, kun väliaikana myös Espoonlahden suunnan liityntäliikenne suuntautuu Matinkylään.

Tapiolassa keskustan alueen valtaisat remonttityömaat merkitsevät sitä, että parin vuoden ajan myös liityntäliikenne hoituu väliaikaisjärjestelyin, ja esimerkiksi metroasemalle päästäkseen joutuu väliaikasesesta bussiterminaalista kävelemään muutama sata metriä.

Tapiolan tilanne helpottuu muutaman vuoden kuluttua ja Länsimetron jatkon valmistuessa myös Matinkylän ruuhkat jäänevät historiaan. Sitä odotellessa kannattaa tehdä kaikki mahdollinen jotta liityntäliikenne sujuu mahdollisimman vaivattomasti.

Myös Niittykummun asemasta tullee ainakin alkuvaiheessa merkittävä liityntäasema, samaan malliin kuin Ruoholahti on monelle bussilla Helsinkiin Länsiväylää pitkin matkaavalle nopein keino päästä metroon.

Ruuhka-aikaan Niittykummun aseman tulee ohittamaan tunnissa 30 Tapiolaan suuntaavaa liityntälinjaa. Kun bussipysäkit ovat ihan aseman kohdalla, eikä pääsy metrolaiturille kestä kuin muutaman minuutin, miksi matkustajat eivät vaihtaisi metroon jo Niittykummussa ruuhkaisemman Tapiolan sijaan?

Niinpä Niittykummun asemanseutu kannattaa toteuttaa se huomioiden, että asema tulee olemaan merkittävä vaihtoasema. Yhteydet maan päältä metroasemalle tulee suunnitella mahdollisimman nopeiksi, ja tilavaksi suurillekin ihmismäärille. Myös pysäkkien kannattaa olla sen verran pitkiä, etteivät bussit joudu odottelemaan pysäkille pääsyä.

Tony Hagerlund
Espoo