Tony Hagerlund(Länsiväylä 7.5.2008) Espoo alkoi viime vuoden lopulla myöntämään sosiaalista luottoa. Sosiaalinen luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille espoolaisille, joilla ei ole mahdollisuutta saada muuta lainaa esimerkiksi vakuuksien puuttumisen tai luottohäiriömerkinnän vuoksi. Valitettavasti sosiaaliseen luottoon varatut rahat uhkaavat loppua kesken vuoden.

Viiden ensimmäisen toimintakuukauden aikana sosiaalista luottoa on myönnetty noin viidellekymmenelle espoolaiselle, keskimääräinen laina on ollut noin 7000 euroa.

Sosiaalisen luotto on suunnattu niille, jotka eivät ole oikeutettuja toimeentulotukeen, mutta joilla on kuitenkin hetkellinen rahantarve. Sosiaalinen luotto voi olla tarpeen esimerkiksi isompaan kodinkonehankintaan, mutta pääosin sosiaalista luottoa on käytetty vanhojen lainojen yhdistelyyn ja poismaksamiseen. Espoon kaupungille on turvallisempaa velkaantua kuin kymmenien prosenttien korkoa kiskoville hämärille pikavippiyrityksille.

Kaksi kolmesta sosiaalista luottoa saaneesta on työssä käyviä kaupunkilaisia. Velkojen tai muutoin vain hädin tuskin elämiseen riittävän palkan seurauksena tulot eivät riitä kaikkeen tarpeelliseen, toisaalta oikeutta toimeentulotukeen ei ole. Sosiaalinen luotto on hyvin tarpeellinen keino auttaa tukijärjestelmäverkon aukkoihin pudonneita. Lainanhakuprosessin yhteydessä tuen hakijan taloudellinen tilanne käydään huolella läpi. Sosiaalisen luoton myöntämisen ohessa toteutetaan siis myös velkaneuvontaa.

Espoon kaupungin työntekijöiden sosiaalista luottoa koskevassa arviossa todetaan, että ”toimeentulotuen tarve on ehkäisty tai poistettu yli 50 %:ssa tapauksista kun asiakkaan kokonaisvelkatilanne on saatu luoton avulla järjesteltyä hänen maksukykyään vastaavaksi.” Suomeksi sanottuna: kun korkeakorkoiset lainat saadaan maksettua pois, on helpompi päästä omilleen. Tämä estää velkakierteeseen joutumista. Kyseessä on siis sekä humaani että kustannustehokas toiminta, jossa kaikki osapuolet hyötyvät.

Esimerkiksi Vantaan kokemukset sosiaalisen luoton myöntämisestä osoittavat, että sijoitettu pääoma palautuu pikku hiljaa takaisin, jopa pienen koron kera. Toiminta kustantaa itsensä, kunhan alkupääomaa sijoitetaan tarpeeksi.

Tämän vuoden budjettiin sosiaaliselle luotolle varattiin liian vähän rahaa. Niinpä lainojen myöntäminen uhkaa keskeytyä alkusyksystä. Budjettineuvotteluissa Vihreät esitti sosiaaliseen luototukseen lisärahaa 200 000 euroa, joka ei olisi toisaalta edes riittänyt; alkuvuoden aikana lisätarpeeksi on ilmennyt 400 000 euroa. Tätä summaa sosiaali- ja terveyslautakunta esittääkin kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.

Sosiaalinen luotto on humaani ja kustannustehokas tapa tukea apua tarvitsevia. Käytetään sitä. Sosiaaliseen luottoon sijoitetut rahat palaavat ennemmin tai myöhemmin takaisin kaupungille, ja siinä ohessa tullaan auttaneeksi tukea tarvitsevia.

Tony Hagerlund
sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen (vihr)