Tony Hagerlund(Länsiväylä 1.6.2008) Nimimerkki ”Äänestänkö turhaan” pohti (LV 16.5.) että joskos ensi syksyn kunnallisvaalit saivat allekirjoittaneen ”kirjoittamaan yleviä sanoja sosiaalisesta luotosta.” Nimimerkki kysyy myös miksei kaikkia sosiaaliseen luottoon varattuja varoja käytetty viime vuonna.

Sosiaalista luototusta on tarkoitus rahoittaa luoton saaneiden takaisin maksamilla varoilla. Vuoden 2007 lokakuussa luoton annon alkaessa Espoossa, toiminnan ”pesämunaksi” sijoitettiin tietty summa rahaa, jota ei luonnolisestikaan käytetty kokonaisuudessaan heti ensimmäisinä toimintakuukausina.

Valitettavasti pohjakassa oli jo alunperin liian pieni, mistä syystä nyt oli tarpeen lisätä pääomaa. Espoon valtuusto myönsi 19.5. lisärahaa sosiaali- ja terveyslautakunnan ehdotuksen mukaisesti, joten luotonannon jatkuminen on turvattu.

Muutaman vuoden kuluttua ollaan toivottavasti tilanteessa, jossa Espoon ei tarvitse sijoittaa sosiaalisen luoton rahastoon lainkaan lisää varoja, eli saavutamme tilanteen jossa lainoja maksetaan takaisin samaa tahtia kuin uusia lainoja myönnetään. Tällöin toiminta ei vaadi Espoolta lainkaan lisävaroja. Sosiaalinen luotto on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi auttaa ihmisiä ulos velkavankeudesta. Se on järjestäytyneen yhteiskunnan keino taistella pikavippiyhtiöitä vastaan.

Allekirjoittanut on ajanut asiaa kymmenen vuotta ja Espoon Vihreätkin on liki puoli vuosikymmentä tehnyt työtä, jotta Espoon kaupunki alkaisi myöntämään sosiaalista luottoa Helsingin ja Vantaan esimerkin mukaisesti. Tämän työn hedelmiä korjataan nyt ja etenkin tulevaisuudessa, kunhan toiminta alkaa rullaamaan kunnolla ja täydellä teholla.

Tony Hagerlund
sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen (vihr)