(Länsiväylä 17.10.2008) Espoonjoki syntyy Glims- ja Gloms-jokien yhtyessä. Joki virtaa läpi kauniin ja ainutlaatuisen kulttuurimaiseman. Valitettavasti maisemista ei pääse helposti nauttimaan, sillä joen varrella on kävelyteitä oikeastaan vain Espoon keskuksen tienoilla Tuomiokirkon kohdalla.

Espoonjoen varteen voitaisiin rakentaa yhtenäinen ulkoilureitistö. Koko matkaa kävelytien ei ole mahdollista seurata aivan joen rantaa, sillä joissain kohtaa joen varressa on asutusta. Kunhan viitoitus on kunnossa, reitti voisi kiertää pihapiirit. Olennaista on että reitti olisi yhtenäinen ja selkeä, ja sitä pitkin pääsisi kulkemaan vaikka koko matkan Espoojoen alkulähteiltä Espoonlahden pohjukkaan.

Ulkoilureitin tulisi olla valaistu. Lisäksi reitistä on tarpeen tehdä mahdollisimman helppokulkuinen, käytännössä esteetön. Tällöin maisemista pääsisivät nauttimaan niin heikkojalkaisemmat kuin pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa liikkuvat.

Viime vuosien aikana Espoon merenrannoille on rakennettu kattava ja upeaa rantaraittia. Seuraavaksi tulisi katse suunnata sisämaahan. Luonnossa liikkuminen tekee hyvää ihmisen sielulle ja ruumiille. Kaupunkioloista ei tarvitse kuitenkaan aina siirtyä suoraan esimerkiksi Nuuksion jylhiin maisemiin, voidakseen luonnosta nauttia. Espoonjoen varteen saa hienon ulkoilureitin niin alueen asukkaiden kuin kauempaakin tulevien iloksi.

Tony Hagerlund
Espoon Vihreiden varapuheenjohtaja