Tony Hagerlund(Helsingin Sanomat 13.8.2008) Muun muassa sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä on huolissaan alhaisesta syntyvyydestä ja kehoittaa nuoria tekemään lapsia jo opiskelun aikana. Keskusteluun on noussut opiskelevien vanhempien merkittävin ongelma, rahan puute. Taloudellisen tuen lisäksi opiskelevat vanhemmat kaipaisivat kuitenkin myös byrokratian siloittamista.

Opinto-oikeuksien rajaamisen myötä sivutoiminen opiskelu on muutettu suorastaan tuomittavaksi asiaksi. Opiskelevan vanhemman pitää valita joko opiskella päätoimisesti, tai sitten täytyy pitää kunnollinen välivuosi ja kirjautua poissaolevaksi. Välivaihtoehtoa ei enää ole.

Opintojen edistämisen kannalta olisi kuitenkin hyödyllistä jos kotona lastaan hoitava vanhempi voisi suorittaa opintoja oman ehtimisen mukaan. Etenkin jos lähellä on lastenhoidossa auttavia sukulaisia tai ystäviä, eivät sivutoiminen opiskelu ja kotivanhemmuus sulje pois toisiaan. Välivuosien aikainen yhteys oppilaitokseen auttaisi luultavasti opintojen pariin palatessa.

Lapsen hoitaminen ja saman aikaan opiskelu on tehty hankalaksi myös taloudellisesti. Vietin itse viitisen vuotta sitten vuoden koti-isänä. Tuona aikana en saanut suorittaa yliopistolla opintoja, sillä silloin kotihoidon tuki olisi lakannut.

Opintotukea olisin kyllä saanut, eli olisin voinut olla aina välillä opiskelija. Valitettavasti rahallinen tuki olisi ollut tällöin huomattavasti pienempi. Lisäksi opiskelutahtini lapsen hoidon ohessa olisi millään riittänyt täyttämään täysipainoisen opiskelun kriteereitä, niinpä olisin ennemmin tai myöhemmin joutunut palauttamaan opintorahani.

Ristiriitaiseksi asian tekee se, että kotona lastaan hoitava vanhempi saa kuitenkin käydä pienimuotoisesti töissä. Toisin sanoen sivutoiminen opiskelu on estetty, mutta sivutoiminen työnteko ei. Taustasyy on luultavasti täysin hallinnollinen, hakijan täytyy valita mitä Kansaneläkelaitoksen tukea hän haluaa nostaa – ja toimia sen mukaisesti. Jos palkkarahat kiertäisivät Kelan kautta, työntekokin olisi varmaan kielletty.

Byrokratian selkeyttäminen helpottaisi opiskelun ja vanhemmuuden yhdistämistä, eikä se edes maksaisi mitään.

Tony Hagerlund
Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen (vihr.)
Espo