Tapahtuman ideana oli kokoontua porukalla pelaamaan pesäpalloa ja erityisesti opettaa lajia sitä vielä tuntemattomille. Tämä mielessämme olimme kutsuneet mukaan myös turvapaikanhakijoita espoolaisista vastaanottokeskuksista. Paikalla olikin nuoria turvapaikanhakijoita ohjaajineen tai kummiperheineen. Osallistujissa oli myös suuri joukko pesiksestä tykkääviä suomalaisia, myös kokonaisia perheitä. Pesistä pääseekin aika harvoin pelaamaan jos ei ole koululainen tai varsinainen harrastaja, koska peli vaatii reilun kokoisen kentän, riittävästi pelivälineitä sekä tietysti paljon pelaajia joukkueiden muodostamiseksi. Ja näitähän meillä oli tapahtumassamme mukana!

Espoon Pesis valmensi ja tuomaroi

Välineet saimme lainaksi Espoon Pesikseltä sekä Espoon kristilliseltä koululta. Espoon Pesiksen Emmi Eteläsalo opasti päivän aluksi tekniikassa, eli kuinka palloa heitetään ja miten otetaan räpylällä kiinni. Sen jälkeen treenattiin pallon lyömistä ja kiinni ottoa. Espoon Vihreiden Pia Aarrekivi veti alkulämmittelyn, minkä jälkeen käynnistimme pelit. Jakauduimme neljään joukkueeseen ja kahdelle pelikentälle. Espoon Pesiksen juniorit toimivat tuomareina. Pesistä pelattiin Pikkuliigan säännöillä, eli kaikki sisävuorossa olevat pelaajat pääsivät lyömään, minkä jälkeen laskettiin pisteet. Jos ehti tulla kolme paloa ennen kuin kaikki olivat lyöneet, peliä jatkettiin kunnes kaikki sisävuorossa olevat olivat saaneet lyödä. Peli päättyi kolmen vuoroparin jälkeen.

Johanna Karimäki

Kansanedustaja Johanna Karimäki tervehti osallistujia

Näin jatkettiin kunnes joukkueet olivat pelanneet kaikki toisiaan vastaan. Pidimme ruokatauon, ja nautimme maukasta kasvispaellaa jonka meille valmisti Teemu Mattila Gourmet Sarfvikista. Kansanedustajat Johanna Karimäki ja Ozan Yanar tervehtivät osallistujia ja tsemppasivat etenkin nuoria turvapaikanhakijoita. Ruuan ja juoman tankkauksen jälkeen oli varsinainen loppuottelu, jossa hieman yhdistimme joukkueita ja pelasimme ”mestaruudesta”. Voittajajoukkue saatiin selville, ja peli päättyi kapteenien vetämiin hei-huutoihin ja kaikkien reiluun kättelyyn.

Päivä täynnä urheilujuhlan tunnelmaa

Vaikka suuri osa pelaajista oli kouluaikaisilla kokemuksilla mukana, osa pisti räpylän käteensä ensimmäistä kertaa eläissään ja vaikka osa lapsista näytti juuri ja juuri jaksavan heilauttaa mailaa, pelit olivat yllättävän sujuvia ja kehittyivät taidokkaiksi. Mukana oli toki myös enemmän pesistä harrastaneita pelaajia. Päivän aikana näimme huikeita onnistumisia ja kehittymisiä, takarajan ylittäneitä lyöntejä, pienen pojan ammattimaisen syöksyn pesälle, ansaittuja pisteitä ja kunnareita sekä tietysti myös tiukkoja polttamisia ja paloja. Henki oli hyvä ja kannustava yli joukkuerajojen, ja vaikka yhteistä kieltä ei koko porukan kesken ollut, niin eleillä, hymyillä, kannustushuudoilla ja hurrauksilla ymmärsimme toisiamme.

Tapahtumaidea syntyi yhdistysillassa

Monikulttuurisen pesispäivän idea syntyi Espoon Vihreiden yhdistysillassa helmikuussa. Idean keksi Jani Helenius Kanta-Espoon Vihreistä. Kopin järjestelyvastuista ottivat EsVin hallituksen jäsenet Pia Aarrekivi ja Marika Visakova. Kevään aikana idea jalostui ja parin kokouksen sekä vastaanottokeskuksiin ja vapaaehtoistoimijoihin tehtyjen yhteydenottojen jälkeen tapahtuma alkoi hahmottua lopulliseen muotoonsa. Kiitos myös Antti BrunniTeemu Hokkanen, Kimmo Runonen, Juhani Kytö, Timo Kilpiäinen, Heidi Hatakka, Tiina Elo ja Rosa Puhakainen-Mattila. Ruuan eli kasvispaellan ja aiolin järjesti Gourmet Sarfvikin Teemu Mattila.
Tapahtuman suunnitteluun osallistui myös koko EsVin hallitus ja joukko muita Esviläisiä. Kiitos kaikille suunnitteluun ja järjestämiseen osallistuneille! Kiitos myös kansanedustajillemme Ozanille ja Johannalle, jotka olivat mukana pelaamassa ja viettämässä päivää kanssamme.

Pesispäivän tunnelmia_opt

Tunnelmia pesäpallopäivästä. Ylhäällä Espoon Vihreiden vapaaehtoisia tapahtumassa, keskellä vasemmalla Pia Aarrekivi ja Marika Visakova seuraavat harjoituksia, oikealla Teemu Mattila Gourmet Sarfvikista tarjoilee herkullista kasvipaellaa. Alhaalla vasemmalla Inka Hopsu keskittyy lyöntiin, keskellä idean isä Jani Helenius tarkkailee tilaisuutta järjestyksenvalvojana ja vasemmalla ensi kertaa pelanneet nuoret pääsivät peliin hyvin kiinni päivän aikana.

Kiitokset kaikille mukana olleille! Ja ennen kaikkea suuri kiitos kaikille teille jotka olitte mukana tapahtumassa pelaamassa ja viettämässä mukavaa sunnuntaita yhdessä! Urheilu ja iloinen mieli yhdistävät kaikkia meitä eri taustoista huolimatta.

Jutun kirjoitti Marika Visakova, kuvat Marko Knuutila

Pelaamassa olleiden turvapaikanhakijoiden nimiä ja kasvoja ei näytetä heidän omasta pyynnöstään.