Viime viikon perjantaina kulttuurialan tekijät kokoontuivat yhteiseen mielenosoitukseen. Viesti oli selvä: koronarajoitukset ovat kohdistuneet epäoikeudenmukaisella tavalla juuri kulttuuri- ja tapahtuma-alaan. Kulttuuriväki vaatii muun muassa freelancereiden tukiverkon parantamista, tapahtumien avaamista turvallisuus huomioiden ja kulttuurin rahoituksen nostoa prosenttiin valtion budjetista.

Viesti oli tarkoitettu myös kuntapäättäjille. Investoinnit kulttuuriin ovat sijoituksia kuntalaisten hyvinvointiin, yhdenvertaisuuteen ja viihtyvyyteen – siihen paljon kaivattuun kunnan elinvoimaan. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala tuottaa myös verotuloja ja sen taloudelliset kerrannaisvaikutukset ulottuvat etenkin ravintola- ja matkailualalle.

Kunnilla on nyt erityislaatuinen vastuu kannatella kulttuurialaa, joka tähän mennessä on kantanut muita aloja suuremman vastuun epidemian vastaisesta taistelusta – “ekana kiinni, vikana auki”.

Rahallisen tuen lisäksi Espoo voi pienentää alue-ja tilavuokria, virtaviivaistaa lupakäytäntöjä ja pitää tapahtumia esillä omassa toiminnassaan. Pienikin tuki voi olla tarpeen, esimerkiksi ilmaisen sähkön tarjoaminen tapahtumiin helpottaisi niiden järjestämistä.

Kulttuurihyvinvointia, kulttuuripalvelujen saavutettavuutta ja esteettömyyttä sekä osallisuutta korostetaan nyt uudistamisen alla olevassa Espoon kulttuurivisiossa (KulttuuriEspoo 2030). Visiolla ei ole merkitystä ilman elävää, toimeentulevaa ja moninaista taiteen ja kulttuurin ammattikenttää. Erityisiä tukitoimia tarvitaan juuri nyt pandemiasta toivuttaessa.

Espoon on monipuolinen kulttuurikaupunki. Pidetään siitä kiinni, ja annetaan kulttuurille tilaa kasvaa. Espoon kaupungin tulee tehdä parhaansa, että espoolainen kulttuurielämä toipuu ja pian taas kukoistaa.

Sofia Suomalainen ja Tony Hagerlund

Blogi on Espoon Vihreiden vaaliblogien sarjaa.
Kirjoittajat ovat ehdolla Vihreiden listalta kesäkuun 2021 kuntavaaleissa.