Lapset leikkivät ja oppivat joka päivä. Lasten turvallinen ja kehitystä tukeva arki ei synny tyhjästä tai korulauseista. Varhaiskasvatuksessa tarvitaan osaava ja riittävä henkilöstö, hyvät tilat ja tukipalvelut. Kotona lapsensa hoitavaa perhettä tuetaan muun muassa asukaspuistojen toiminnalla ja kerhoilla sekä kotihoidontuen Espoo-lisällä. Lapset ja perheet ovat moninaisia: tarvitaan erilaisia vaihtoehtoja hoitoon ja kasvatukseen.

Eeva lähti ehdolle kuntavaaleissa 29 vuotta sitten kahden pienen lapsen äitinä juuri päivähoidon takia ja tuli valituksi. Päivähoidossa oli suuret säästöt ja kotihoidontuen Espoo-lisä oli lakkautuslistalla. Espoossa oli tuhansia lapsia päivähoitojonossa. ”Se oli kamalaa aikaa perheille.” Onneksi lapsen oikeus varhaiskasvatukseen tuli voimaan 1996. Espoo-lisä säilyi eikä asukaspuistoja lakkautettu. ”Moni asia on lasten arjessa todella hyvin, mutta ei maailma vielä valmis ole.”, sanoo Eeva.

Hennalla on lapsi parhaillaan päiväkodissa, kuten oli myös 17 vuotta sitten kun hän oli ensimmäistä kertaa ehdolla. Varhaiskasvatuspaikkojen riittävyys on edelleen ajankohtainen asia. ”Perheiden arjessa on tärkeää myös, että paikka on kätevän matkan päässä kotoa”, Henna muistuttaa. Varhaiskasvatuksen palveluseteli tulee Espoossa käyttöön syksyllä. Toivotaan, että se luo aitoja valinnan mahdollisuuksia perheille. Kaupungilla on vastuu myös yksityisen palvelun laadusta.

Kunnan päätöksissä pitää ottaa lapset nykyistä vahvemmin huomioon. Jokainen euro lapsen turvalliseen kasvuun ja kehitykseen on investointi tulevaisuuteen. Lasten etu on pysyvä hoitopaikka ja sen pysyvä henkilökunta. Varhaiskasvattajien pitää saada työn vastuun ja vaativuuden mukaista palkkaa ja työ on järjestettävä niin, että siinä jaksetaan ja viihdytään.

Henna iloitsee lähellä sijaitsevasta päiväkodista. Eevan lastenlasten dagis toimii mahtavasti: lapset ovat iloisia ja oppivaisia. Vuosikymmenten taistelut eivät menneet hukkaan!

Eeva Honkanummi ja Henna Ruusu

Blogi on Espoon Vihreiden vaaliblogien sarjaa.
Kirjoittajat ovat ehdolla Vihreiden listalta kesäkuun 2021 kuntavaaleissa.