Oletko nähnyt Linnunradan? Tai tähdenlennon uurtavan tulisen uran sametinmustalle taivaankannelle? Entä oletko kuullut kuikan huudon?

Osa luonnosta ja ympäristöstä on katoamassa näkymättömiin ja kuulumattomiin. Suomessa on yhä vähemmän paikkoja, joissa voit nähdä öisen tähtitaivaan koko komeudessaan. Jopa keskellä Nuuksion kansallispuistoa yötaivas kajastaa likaisen oranssina.

Valosaaste on asia, johon Suomessa on kiinnitetty varsin vähän huomiota. Joissakin Euroopan maissa valosaasteen torjunta on jo lakisääteistä.

Maatamme ei ole tarpeen pimentää, vaan tulee huolehtia siitä, että valaistus suunnataan sinne, missä sitä tarvitaan. Se onnistuu sekä suunnittelua kehittämällä että älyvalaisimia käyttämällä. Kyse ei ole pelkästään tähtien näkymisestä, vaan ihmisten ja eläinten hyvinvoinnista.

Elollinen luonto on sopeutunut valon suhteen tiettyyn vuotuiseen ja vuorokausirytmiin, jonka liiallinen valaistus sekoittaa pahasti. Se vaikuttaa eläinten liikkumiseen, lepäämiseen, ravinnonhankintaan ja lisääntymiseen.

Luonnon äänet ovat elintärkeitä siinä missä sopiva valon määräkin. Erotatko lintujen laulun? Haavan havinan sateen edellä?

Jos et, voi olla, että tie- tai vesiliikenteen melusaaste peittää luonnon äänet. Osaamme kyllä nimetä melua tuottavat ajopelit ja -tavat.

Melusaaste käy eläinten terveydelle, joskus jopa hengelle. Saaliseläimet eivät melulta kuule petoeläimen lähestymistä. Kaikuvatko lintujen varoitusäänet turhaan? Entä miten lintu löytää parittelukumppanin, jos se ei kuule toisen laulua?

Jääkö mehiläistanssissa tieto meden sijainnista muilta kuulematta – olisiko tässä yksi osasyy mehiläisten ja muiden pörriäisten katoon?

Vedenalainen melu häiritsee kalojen ja merinisäkkäiden viestintää, käyttäytymistä ja tuo niille jopa fyysisiä vaurioita.

Luonnon äänet ovat tärkeitä ihmisenkin terveydelle ja hyvinvoinnille.

Markus Hotakainen ja Eeva Simola-Erholtz

Blogi on Espoon Vihreiden vaaliblogien sarjaa.
Kirjoittajat ovat tietokirjailijoita ja ehdolla Vihreiden listalta kesäkuun 2021 kuntavaaleissa.