Espoon Vihreiden sinnikkyyden ansiosta pyöräilyn edistämisessä on päästy viime vuosina monta polkaisua eteenpäin. Esimerkiksi kaupunkipyöristä on tullut huippusuosittuja. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää, jotta Espoosta tulee aito pyöräilykaupunki.

Suurin osa pyöräteistämme on yhä yhdistettyjä “kevyen liikenteen väyliä”, joilla kävelijät ja pyöräilijät puikkelehtivat toistensa lomassa. Tämä ei mahdollista pyöräliikenteen merkittävää kasvattamista turvallisesti.

Väylävirastolla ja Helsingillä on jo käytössä uudet pyöräliikenteen suunnitteluohjeet, joissa hyödynnetään parhaita eurooppalaisia käytäntöjä Hollannista ja Kööpenhaminasta. Espoossa tähän ei vielä ole päästy, mutta miltei vastaavia ratkaisuja on alkanut ilmestyä myös Espoon katusuunnitelmiin. Tämä on oikea suunta: Espoon on viimein uusittava pyöräliikenteen suunnitteluohjeensa.

Uusi Tarvonsilta on hieno esimerkki laatutasosta, jota pyöräbaanalta edellytetään. Uutta baanaa on tulossa myös esimerkiksi Raide-Jokerin myötä Kehä I:n varteen sekä myöhemmin kaupunkiradan varteen. Jonkin verran pyöräteitä rakennetaan myös muiden hankkeiden yhteydessä.

Espoon budjetti pyöräteiden rakentamiseen on kuitenkin tarpeisiin nähden aivan liian pieni. Pitkään valmisteltu Espoon pääpyöräilyreittien investointiohjelma jää suurelta osin toteutumatta ilman miljoonaluokan satsauksia. Tähän on varmistettava rahoitus tulevalla valtuustokaudella.

Pyöräteiden talvikunnossapidosta on taisteltu vuosia. Saimme syksyn 2020 budjettineuvotteluissa rahaa Länsiväylän baanan harjasuolaukseen. Nyt on aika vakiinnuttaa laadukas talvikunnossapito pyöräilyn pääväylillä. Harjasuolauksella saadaan toteutettua tasainen ja turvallinen väylä kaikilla keleillä ilman renkaita puhkovaa sepeliä.

Kaupunkipyöräjärjestelmän laajentamista on kovasti toivottu. Seuraavan kilpailutuksen yhteydessä tavoitteeksi tulee ottaa verkon laajentaminen kaikkiin kaupunkikeskuksiin. Myös kaupunkipyöräkautta tulee pidentää. Hienoa olisi, jos pyörät olisivat tulevaisuudessa käytössä ympäri vuoden.

Tiina Elo ja Mikael Sorri
Blogi on Espoon Vihreiden vaaliblogien sarjaa.
Kirjoittajat ovat ehdolla Vihreiden listalta kesäkuun 2021 kuntavaaleissa.