Vaaliblogi: Träskändan kartanosta tasa-arvon talo

Muutaman kilometrin päässä Espoon keskustasta Träskändan kartano uinuu lumoavan puiston keskellä pitkää talviunta. Aurora Karamzinin aikaan kartanossa tanssittiin keisari Aleksanteri II:n kanssa ja vietettiin muutenkin ylellisestä elämää. Aurora oli kuitenkin sydämeltään hyväntekijä ja erityisesti tyttöjen oikeuksien puolustaja. Hän oli ennakkoluuloton ja perusti kartanon maille meijerikoulun, kansakoulun, kansankirjaston sekä vanhainkodin ikääntyneelle palvelusväelle. 

Historiankirjoitukset muistavat harvoin naisten urotekoja, ja niin on myös unohdettu Auroran työ tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi. Hän oli Helsingin Diakonissalaitoksen perustaja ja rahoitti naisten työtupia, kouluja, lastenseimiä, soppakeittiöitä ja orpokoteja.

Träskändan kartanon ystävät ry:n tekemä kuntalaisaloite kartanon pelastamiseksi keräsi yhteensä lähes 6000 nimeä. Espoon valtuustossa on tehty useita aloitteita, viimeisenä vihreiden esitys syksyn budjettineuvotteluissa kartanon kunnostamisesta ja avaamisesta kuntalaisten käyttöön.

Nyt viimeinkin on aika aloittaa Träskändan kartanon kunnostaminen. Korona on lisännyt nuorten mielenterveysongelmia ja ikäihmisten yksinäisyyttä. Kun selviämme tästä kriisistä, on meillä jokaisella valtava tarve päästä kotoa ihmisten ilmoille. Espoolaiset kotiseutuyhdistykset toivoisivat kulttuurihistorian näkyväksi tekemistä ja kaipaavat tiloja yhdistyksille ja kerhoille.

Ehdotamme, että Träskändan kartanosta tehdään tasa-arvon talo, jossa olisi näyttelytiloja, kahvila ja kokoustiloja. Nykyinen rakennus on Auroran sukulaisen Adolf Törngrenin rakennuttama. Hänellä oli monipuolinen ura synnytyslääkärinä ja diplomaattina. Hän puolusti tasa-arvoista äänioikeutta ja sai parlamentaarikkona olla päättämässä yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta.

Haluamme avata tasa-arvon kartanon kaikille kiinnostuneille ja kertoa, miten tärkeää tasa-arvon edistäminen on ollut ja on edelleen. Luonnonsuojelulailla suojatussa puistossa riittää kävijöitä, mutta olisi jo aika avata kartanon ovet!

Sirpa Hertell ja Teresia Volotinen
Blogi on Espoon Vihreiden vaaliblogien sarjaa. 
Kirjoittajat ovat ehdolla Vihreiden listalta kesäkuun 2021 kuntavaaleissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Puheenaihe

Avoimuus ja päätöksenteko

Kaupunki on olemassa asukkaita varten. Vaikuttamisen keinoja tulee kehittää monipuolisesti ja yhdessä kuntalaisten kanssa. Otetaan siis kaikki mukaan suunnittelemaan ja tekemään viihtyisää kaupunkia. Vihreät ovat pitkäjänteisesti edistäneet avoimuutta ja ajaneet uutta johtamisjärjestelm...
Puheenaihe

Hyvinvointi, tasa-arvo, kulttuuri ja liikunta

Hyvässä kaupungissa palveluita tarjotaan asukaslähtöisesti siten, että asiointi on helppoa ja asiat käsitellään nopeasti ja ystävällisesti. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen tulee olemaan kuntien keskeinen tehtävä sote-uudistuksesta riippumatta. Vihreässä Espoossa panostetaan enn...