Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Henna Partanen ja kaupunginhallituksen jäsen Mari Anthoni jättivät tänään yhteensä 24 valtuutetun allekirjoittaman valtuustoaloitteen Karhusaaresta. Aloitteessa halutaan Karhusaaresta vetovoimainen kohde kulttuurihistorialtaan arvokasta ympäristöä sekä luontoa vaalien ja hyödyntäen!

”Aivan Keilaniemen kupeessa sijaitseva luonto- ja kulttuuriarvoiltaan erittäin monipuolinen ja arvokas Karhusaari on espoolaisille tärkeä ulkoilu- ja virkistyspaikka. Kaupungin teettämän luontoselvityksen mukaan Karhusaaren luonnon tekee arvokkaaksi ja hauraaksi muun muassa satojen vuosien ikäiset kilpikaarnamännyt sekä 1800-luvun maatilamiljööstä säilyneet uhanalaisisiksi luokitellut niityt ja kalliokedot, joita tulee suojella.

Karhusaaressa sijaitsee myös koko Suomessa aivan ainutlaatuinen ja rakennustaiteellisesti poikkeuksellisen arvokas 1890-luvulla rakennettu, arkkitehti K.A. Wreden suunnittelema uusrenessanssia edustava huvilakokonaisuus, johon kuuluu päärakennus sekä useita piharakennuksia. 

Sinebrychoffin suvun kesähuvilakseen rakennuttama, kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti erittäin arvokas päärakennus on 1990-luvulla tehdyn korjauksen jälkeen sisätiloiltaan edelleen toimiva, mutta julkisivu kaipaa kipeästi vähintään uutta maalausta. Osa huvilan apurakennuksista on välttävässä tai jopa huonossa kunnossa ja jos ne halutaan säilyttää, niiden kunnostamisella on kiire. Karhusaari tarvitsee pikaisesti huolenpitoa ja kunnostusta.

Karhusaaresta voi saada myös erittäin vetovoimaisen kohteen, joka toisi Espoolle tuloja, työpaikkoja ja positiivista näkyvyyttä. Työ on mahdollista tehdä nykyiset rakennukset suojellen ja kunnostaen sekä luontoa vaalien. Suunnittelu ja toteutus tulee tehdä Espoo-tarinan hengessä asukkaita ja nykyisiä käyttäjiä kuunnellen ja kunnioittaen sekä erilaisten toimijoiden osaamista ja aktiivisuutta hyödyntäen.

Jotta piharakennuksia voidaan vuokrata ulos, pitää kartoittaa mahdolliset uudet toiminnot alueelle, tiloihin ja alueen arvoihin sopivat vuokralaiset ja laatia yhteistyötahojen ja alueen käyttäjien kanssa suunnitelma rakennusten kunnostamisesta. Esimerkiksi kesäkahvilalle, saunatoiminnalle ja popup-taiteilijapuodeille voisi olla kysyntää alueella, joka on aivan kasvavan ja kehittyvän Keilaniemen kupeessa. Kaupungin tulisi aktiivisesti etsiä yhteistyömahdollisuuksia rakennusten ja puutarhan kunnostusten osalta eri oppilaitosten kuten Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen ja Omnian kanssa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kaupunki:

  • Käynnistää yhteistyössä asukkaiden ja alueen toimijoiden kanssa suunnittelu- ja kehittämistyön, jolla pyritään löytämään tapoja lisätä Karhusaaren elinvoimaa. 
  • Etsii työhön sopivia yhteistyökumppaneita niin rakennusten kuin puutarhojenkin kunnostamiseen, rakennusten käyttäjiksi ja toimijoiksi sekä rahoitusratkaisujen löytämiseksi. 
  • Työn pohjalta laaditaan suunnitelma, aikataulu ja rahoitussuunnitelma, jolla alueen rakennukset, rakennelmat ja puutarhat saadaan kunnostettua niiden alkuperäistä arvoa kunnioittavasti. 
  • Karhusaaren suunnitelmista viestitään avoimesti ja vuorovaikutteisesti niin luottamushenkilöille kuin asukkaille ja käyttäjillekin.

Espoossa 8.6.2020

Mari Anthoni (vihr.)                            Henna Partanen  (vihr.)

 

Allekirjoittajat: 
Tiina Elo, Vihr.
Johanna Karimäki, Vihr.
Inka Hopsu, Vihr.
Ekim Özdemir, Vihr.
Arja Juvonen, PS
Helka Hosia, Vihr.
Noora Koponen, Vihr.
Habiba Ali, SDP
Tiina Ahlfors, Vas.
Risto Nevanlinna, Vihr.
Pinja Nieminen, Vihr.
Saara Hyrkkö, Vihr.
Rauli Virtanen, Vihr.
Mikki Kauste, Vihr.
Sirpa Hertell, Vihr.
Maria Guzenina, SDP
Aulikki Pentikäinen, SDP
Leena Luhtanen SDP
Anders Portin, RKP
Diana Råman, Kok.
Juri Aaltonen, SDP
Liisa Kivekäs, SDP