Valtuusto alkoi Tapiolan kuoron kauniilla lauluesityksellä ja herkullisella jouluaterialla. Hyvää tahtoa ja joulumieltä saattoi siis odottaa kokoukselta tavallista enemmän.

Ensimmäisenä asiana käsiteltiin talousarvioesityksen edellisessä kokouksessa pöydälle jääneitä toivomuksia. Vihreiden toivomuksia oli käsittelyssä kaksi Teresia Volotisen jättämä oppilashuoltolain käyttöönottoon liittyvä moniammatillisen yhteistyön vahvistamisen ja paperityön karsimisen käytäntöihin kouluttamisen tarve ja Tiina Elon jättämä terveyspalvelunumeron säilyttämiseen tähtäävä toivomus. Molemmat menivät läpi.

Äänestämään jouduimme Abdirahman Alin toiveesta selvittää tukimahdollisuuksia Espoon keskustan monikulttuuriselle nuorisotilalle. Mm. kokoomusryhmän johto äänesti tätä vastaan yhdessä suuren perussuomalaisjoukon kanssa. Toivomus meni kuitenkin läpi.

Seuraavana asiana oli vuoden 2014 lokakuun kuukausiraportti. Tarkastuslautakunnan jäsenet käyttivät aiheesta monta tiukkaa puheenvuoroa. Suurimpana aiheena keskusteluun nousi tilaaja-tuottaja-mallin tarkastelun tarve. Nykykokemus osoittaa, että välillä oma henkilökuntamme seisoo toimettomana, kun palvelua on ostettu edullisemmin ulkoa. Vasemmistoliitto esitti toivomuksen, ettei epätarkoituksenmukaisella osaoptimoinnilla aiheuteta enää jatkossa kaupungille taloudellisia menetyksiä. Toivomus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Susanna Rahkonen nosti esiin työllisyystilanteen kuntoon saamisen Espoon tulevaisuuden hyvinvoinnin kannalta ratkaisevana tekijänä.

Kokonaisuudessaan keskustelu oli värikäs ja poukkoileva. Kannattaa kuunnella netistä, niin saa jonkunmoisen kuvan Espoon tämän hetken kuumista perunoista.

Tämän jälkeen valittiin uusia jäseniä kaupunginhallitukseen ja sen jaostoihin.

Illan pisin keskustelu käytiin vanhuspalveluiden tilanteesta. Itse (Inka Hopsu) käytin puheenvuoron kotihoidon haasteista, kun vanhusten määrä lisääntyy ja laitoshoidon määrä vähenee. Päivi Salli nosti asiantuntijapuheenvuorossaan esiin vanhuspalveluiden onnistumisia ja muistutti siitä, että vanhuspalveluiden kehittämisen kannalta on tarpeeellista nähdä työn positiivinen luonne. Haasteena hän näki palvelujen saannin. Saara Hyrkkö muistutti paperityön raskaudesta vanhuspalveluissa ja toivoi tähän muutosta.

Kirsi Louhelaisen perhepäivähoidon kehittämisaloite sai positiivisen vastauksen. Päivähoitopaikoista on alueesta riippuen suuri pula ja perhepäivähoito toisi tähän osaltaan hyvän lisän. Joissain kunnissa on löydetty tapoja edistää perhepäivähoidon säilymistä yhtenä hoitomuotona. Toivoimme yksimielisesti, että näitä tarkastellaan Espoossakin ja otetaan mahdollisuuksien mukaan oppia.

Illan viimeinen keskustelu käytiin roskaamisesta ja siitä, mitä sille voitaisiin tehdä. Mari Nevalainen puhui esimerkin voimasta ja kestävän kehityksen ohjelmanryhmän puheenjohtajana Sirpa Hertell kertoi yhdestä toteutuvasta hankkeesta, roskisten tuunaamisesta. Näin pyritään estämään ilkivaltaa ja kannustamaan roskisten käyttöön.

Kokous päättyi jouluisiin tunnelmiin. Valtuuston väistyvä puheenjohtaja Markus Torkki kiitti halauksin kuluneesta vuodesta neuvottelutoimikunnan puheenjohtajuudesta ja kaupunginjohtajan joulutervehdyksinä jaettiin pienet joululimput.

Minä kiitän halauksin omaa ryhmääni sinnikkyydestä ja hyvästä yhteistyöstä niin ikään! Ansaittua joululepoa itse kullekin lukijalle ja uudella innolla vaalivuoteen 2015!

-Inka Hopsu