Valtuusto päätti nimenhuutoäänestyksellä, ettei teknisen toimen johtaja Olavi Loukon tuomio anna aihetta toimiin

Kevätkauden viimeisessä valtuuston kokouksessa oli tarjolla värikäs ja pitkä näytös, jossa pääosassa oli teknisen toimen johtaja Olavi Loukon lahjusrikkomuksesta saama tuomio. Kolmituntiseksi venyneessä puhemaratonissa kuultiin lukuisia näkemyksiä siitä, nauttiiko toimialajohtaja Louko edelleen luottamusta – niin asiallisia ja asiasta kuin välillä tyystin asian vierestäkin.

Valtuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi joutui toistuvasti muistuttamaan, ettei valtuustosali ole tuomioistuin. Puheenjohtaja Kasvi myös varsin aiheellisesti korosti, että kyseessä on Suomen toiseksi suurimman kaupungin valtuuston kokous, ja valtuutettujen käytöksen tulee olla sen mukaista.

Oman lisävärinsä näytelmään toi valtuustosalin tekniikan pettäminen. Puheenjohtaja joutui jo kokouksen alkupuolella kieltämään repliikkipuheenvuorot, sillä kaikkien valtuutettujen mikrofonit eivät toimineet. Kun valtuutetut vihdoin pääsivät äänestämään Loukon luottamuksesta, ei äänestyskonekaan toiminut. Vilkkaimman mielikuvituksen tai terävimmän kielen omaavat ehtivät jo ääneen pohtia sabotaasien ja salaliittojen osuutta asiaan…

Kiitos jämäkän puheenjohtajan, äänestykset saatiin hoidettua kunnialla nimenhuutoäänestyksinä. Aikaa kului, mutta saimmepahan ainakin kuulla myös valtuuston hiljaisempienkin jäsenten ääntä.  

Valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen, ettei Loukon saama tuomio anna aihetta enempiin toimenpiteisiin varsin selvin luvuin 51-10. Kuusi valtuutettua äänesti tyhjää. 

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Elo piti erittäin ansiokkaan puheenvuoron, jossa esitettiin, että valtuusto kiinnittäisi Olavi Loukon huomiota huolellisuuteen virkatehtävien hoidossa. Koko Vihreiden valtuustoryhmä oli Elon esittämän lisäyksen takana, mutta esitys valitettavasti hävisi äänestyksessä 38-22, 7 tyhjää.  

Äänestyksissä selvin luvuin hävisivät sekä Jaakko Maurialan (SDP) ehdotus siirtää Louko määräajaksi muihin tehtäviin että Kari Kuusiston (KOK) vaatimus nimittää Länsimetro Oy:lle uusi hallitus, jonka toimintaan Louko ei osallistu.

Esityslistan muut asiat käsiteltiin varsin nopeasti ja hyväksyttiin vähin soraäänin kaupunginhallituksen esitysten mukaan.

Vihreällä mandaatilla valittiin suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan jäseneksi Janne Kylli ja varhaiskasvatusjaoston varajäseneksi Sara Venäläinen. Onnea ja menestystä valituille!

Kokouksessa käsiteltiin lisäksi valtuustokysymys vapaaehtoistoiminnan lisäämisestä osaksi perusopetusta ja lukiota sekä aloite siirtymisestä sähköiseen kokouskäytäntöön. Molemmat periaatteessa hyviä ja kannatettavia asioita. Viimeaikaiset kokemukset tekniikan jatkuvasta pettämisestä eivät vain ole kovasti rohkaisseet siirtymistä sähköisiin kokouksiin. Toivottavasti High Tech Cityksi itsensä julistanut Espoo saa kesäloman aikana edes olemassa olevan tekniikkansa kuntoon ja elokuussa saamme taas äänestää nappia painamalla… 

Aurinkoista ja antoisaa kesää kaikille – syksyllä jatketaan uusin voimin, akut aurinkoenergialla ladattuina!