Kokouksen alussa onniteltiin valtuutettu Mari Anthonia (vihr) merkkipäivän johdosta sekä kuultiin tiiviit esittelyt sote-uudistuksen valmistelusta ja potilastietojärjestelmistä. Espoo on aikaisemmin päättänyt jättäytyä Apotti-tietojärjestelmän ulkopuolelle ja kehittää muita ratkaisuja. Nyt kuitenkin tilanne on jossain määrin muuttunut. Kaikkiin vaihtoehtoihin liittyy hyviä ja huonoja puolia, joten päätöksenteko asiasta ei tule olemaan ihan helppoa.
Kokouksessa tuli myös muutamia muutoksia luottamushenkilöihin. Vihreiden osalta Sirpa Hertell hyppää loppukaudeksi Pinja Niemisen tilalle maakuntavaltuustoon. Onnea Sirpa! Aiemmin tehtävässä ollut Pinja luopui paikastaan tultuaan valituksi Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varapuheenjohtajaksi
Kokouksen isoimpana asiana käsiteltiin ennakkotietoja vuoden 2019 tilinpäätöksestä. Konsernitilinpäätöstä pääsemme pureskelemaan vasta myöhemmin keväällä, kun koko tilinpäätös varsinaisesti valmistuu. Väestö kasvoi Espoossa taas hurjaa vauhtia – 6100 uutta espoolaista eli 2,2 %. Verotulot eivät kasvaneet samassa tahdissa – verotulot toteutuivat itse asiassa melkein 50 miljoonaa euroa talousarviota alempana. Suurin osa vajeesta johtui tulorekisteristä ja verokorttiuudistuksesta. Nämä ovat sinänsä vielä arvioita – ihan lopullinen verokehitys selviää vasta syksyllä. Henkilöstömäärä kasvoi hiukan ja terveysperusteiset poissaolot kääntyivät laskuun.
Moni kunta painii tällä hetkellä heikon taloustilanteen kanssa, ja jopa Espoon kaltaisella sinänsä varsin hyvinvoivalla kunnalla on edessä isoja pohdintoja siitä, miten rahat saadaan tulevina vuosina riittämään. Samaan aikaan pitäisi rakentaa kasvavaa kaupunkia, pitää tiloja terveinä, investoida raiteisiin, päiväkoteihin ja kouluihin sekä huolehtia ikääntyvästä väestöstä. Tätä moni valtuutettu pohti puheenvuoroissaan.
Vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Tiina Elo korosti puheenvuorossaan kaupungin johtamisen ja henkilöstön työhyvinvoinnin merkitystä sekä kaupungin ilmastotyön ja kestävän kehityksen välttämättömyyttä. “Taloushaasteista huolimatta tai erityisesti niiden takia meidän on pidettävä kirkkaana mielessä, että kaupunki on olemassa asukkaita varten. Tärkein tehtävämme on turvata jokaiselle hyvän elämän, kasvun ja työnteon edellytykset”, totesi Elo.
Kokoomusvaltuutetut käyttivät tilaisuuden hyväkseen kritisoidakseen maan hallituksen toimintaa. Kaupunginhallituksen jäsen Mikki Kauste (vihr) muistutti, että itse asiassa kokoomuksen ollessa hallituksessa, Sipilän hallituksen aikana kuntien valtionosuuksia leikattiin roimasti.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö (vihr) nosti esiin ennaltaehkäisevän toiminnan merkitystä ja sitä, että palveluiden kehittäminen vaatii myös rahaa ja aikaa. “Fiksummin tekemistä ei kukaan varmasti vastusta. Tärkeää onkin pitää huolta siitä, että mekaaniset tuottavuustavoitteet eivät johda höpsömmin tekemiseen”, summasi Hyrkkö.
Lisäksi käytiin keskustelua useista valtuustoaloitteista ja -kysymyksistä: rahapeliongelmista, suolistosyöpien seulonnasta, vanhusasiavaltuutetun palkkaamisesta ja terveysasemien sähköisistä palveluista.
Rantaraitin toteuttaminen Matinkylässä kirvoitti hieman enemmän keskustelua. Vihreät puolustivat rantaraittia, sillä mielestämme espoolaisten mahdollisuuksia nauttia merellisestä luonnosta kannattaa edistää. Rantaraitin toteuttaminen on jäänyt jostain syystä jumiin vuosikausiksi ja jotkut valtuutetut suhtautuvat jopa hieman kriittisesti sen edistämiseen olemassa olevien linjausten mukaisesti.
Kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Risto Nevanlinna (vihr) kuvasi tilannetta selkeästi: “Rantaraitti on tuonut merellisen luonnon kenen tahansa ulottuville tavalla, joka on toiminut mallina myös muualla Suomessa. Vuosikymmeniä jatkunut työ pitää vihdoin saada valmiiksi, ja kaupungin pitää antaa tästä selvä viesti. Ei ole ensimmäistäkään hyvää syytä jättää Rantaraittia keskeneräiseksi.”
Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Johanna Karimäki (vihr) muistutti, että meidän on kannettava vastuuta yhteisestä ympäristöstämme. “Rantaraitti on upea espoolainen helmi, jolla on myös merkittäviä terveyshyötyjä”, totesi Karimäki.
Äänestyksessä kysymyksen tehneen Uotilan (vas) toivomus toteuttamissuunnitelmasta rantaraitille Nuottaniemen länsirannan osuudelta hyväksyttiin äänin 38-24 (tyhjiä 11).
Aiheena oli myös lukutaidon vahvistaminen teatterin ja draaman keinoin. Opetuslautakunnan varapuheenjohtaja Pinja Nieminen (vihr) toivoi puheessaan, että kirjastojen ja sivistyksen merkitys muistetaan myös budjettineuvotteluissa. “Lukutaito turvataan jatkossakin myös suotuisalla yhteiskunnallisella kehityksellä – arvostetaan tiedettä, sivistystä ja kulttuuria sekä torjutaan eriarvoistumista – ja annetaan tämän myös näkyä rahoituksen tasolla. Harva asia on yhteiskunnan kehityksen kannalta niin olennainen kuin hyvä luku- ja kirjoitustaito ihmisen taustasta riippumatta”, totesi Nieminen.
Kaupunginhallituksen jäsen Mikki Kauste (vihr) muistutti, että lukutaidon edistämiseksi tehdään jo paljon hyvää työtä ja että Espoossakin toimii mm. kirjavinkkareita. Kaupunginhallituksen jäsen Mari Anthoni (vihr) muistutti, että lukutaidon perusta rakennetaan peruskouluissa ja kirjastoissa ja kannusti pitämään näistä helmistä hyvää huolta.
Loppuillasta päästiin vielä puhumaan ns. puhdastilojen järjestämisestä sisäilmasta sairastuneille. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Henna Partanen (vihr) avasi valtuustolle tilapalveluiden vaikeaa taloudellista tilannetta. “Vuosikorjauksia ja peruskorjauksia on jouduttu lykkäämään huolestuttavalla tavalla.” Tila- ja asuntojaoston puheenjohtajanakin toimiva Partanen totesi, että uudiskohteiden rakentamisen ei pitäisi lykätä korjauksia. Vihreä valtuustoryhmä jatkaa työtä puhtaiden, terveiden ja turvallisten tilojen puolesta.