Tänään, toukokuun kolmantena sunnuntaina vietetään kaatuneiden muistopäivää. 

Valtuuston puheenjohtaja Henna Partanen kävi laskemassa seppeleen Espoon kaupungin puolesta Sankarimuistomerkille sekä Karjalaan jääneiden vainajain muistomerkille Espoon Tuomiokirkon hautausmaalla. Henna Partanen kirjoitti ajatuksiaan muistopäivästä: 

“Tänä keväänä, kun sotaa käydään taas Euroopan maaperällä, Suomen turvallisuus on ollut monilla mielissä. Ukrainan taistelu itsenäisyytensä puolesta on herättänyt suomalaisten muistoja omasta taistelustamme talvi- ja jatkosodassa. On myös noussut huolia siitä, voisiko sama tapahtua vielä uudestaan täälläkin. Tästä huolesta virinnyt Nato-keskustelu on johtanut siihen, että presidentti ja pääministeri ovat tänään ilmoittaneet Suomen hakevan Naton jäsenyyttä. Ei varmaan ole sattumaa, että ilmoitus tehtiin päivänä, joka on pyhitetty kaatuneiden muistoksi.

Valtuuston puheenjohtajana pidän tärkeänä, että myös Espoon kaupunki osallistuu muistopäivän seppeleenlaskutilaisuuteen. Monelle espoolaisellekin tänä päivänä muistoissa on konkreettisesti se oma lähimmäinen, joka ei sodasta selvinnyt. Etenkin heille kaupungin läsnäolo muistotilaisuudessa on erityisen merkityksellistä.

On tärkeää, että emme unohda heitä, jotka menettivät henkensä taistellessaan Suomen turvallisuuden ja itsenäisyyden puolesta talvi- ja jatkosodassa emmekä heitä, jotka menehtyivät turvatessaan rauhaa eri puolilla maailmaa rauhanturvaoperaatioissa. Eräs rouva tilaisuuden jälkeen kertoi olevansa itsekin sotaorpo ja pohti ääneen, että lakkaammekohan muistamasta kaatuneita, kun heidän ikäpolvestaan aika jättää. Lupasin, ettemme lakkaa. Kansa kollektiivinen muisti on pitkä ja tietyt asiat ovat sellaisia, jotka eivät saa unohtua. Samalla pitää toivoa koko sydämestä, ettei uusia syitä viettää kaatuneitten muistopäivää enää koskaan tulisi.

Espoon Tuomiokirkko on ympäristönä poikkeuksellisen hieno ja arvokas tällaisille tilaisuuksille. Aurinko paistoi ja puiden oksat ja maa on alkanut puskea vihreää. Kesä on pian täällä.”