Vihreä kädenjälki näkyy vahvasti Espoon budjettisovussa – runsaat satsaukset opetukseen, kulttuuriin ja pyöräilyyn
Espoon valtuustoryhmät ovat päässeet neuvottelusopuun kaupungin talousarviosta. Neuvotteluja puheenjohti valtuuston neuvottelutoimikunnan puheenjohtaja, Vihreiden Mikki Kauste. Vihreiden pitkäaikaiset tavoitteet päiväkoti- ja koulukiinteistöjen rakentamisesta ovat vihdoin toteutumassa. Vihreiden kädenjälki näkyy talousarviossa hyvin myös panostuksina opetukseen ja varhaiskasvatukseen, kulttuuriin, järjestöihin, pyöräilyyn sekä vesiensuojeluun.
Opetuksen ja varhaiskasvatuksen resurssit turvataan
“Opetuksen laatu saatiin säilytettyä ennallaan eikä ryhmäkokoja kasvatettu. Se oli neuvottelujen suuri voitto!” iloitsee Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja, Mikki Kauste.
“Lisäksi saimme rahoituksen lukiopajan ja yhteisöohjaajien työn jatkolle. Valtion hankerahoituksen loppumisen myötä nämä olivat vaarassa loppua. Samoin varmistimme varhaiskasvatukseen rahoituksen, jolla voidaan turvata riittävä määrä päiväkotiapulaisia, kun myös heidän työnsä on katkolla hankerahoituksen päättyessä.” Kauste kertoo.
“Hallituksen päättämien opetuksen lisätuntien myötä kaupunginjohtaja oli ehdottanut erillisten Espoo-tuntien vähentämistä. Neuvotteluissa päätettiin kuitenkin säilyttää osa lisätunneista, jotta voidaan tukea espoolaisten lasten oppimista.” Kauste lisää.
Koulu- päiväkotihenkilöstön rekrytoinnin tueksi tullaan laatimaan toimenpideohjelma, jolla näiden alojen veto- ja pitovoimaa saadaan vahvistettua. Sen osana selvitetään mahdollisuudet tarjota nykyistä merkittävästi enemmän edullisia työsuhde- tai vuokra-asuntoja Espoossa työssä käyville matalapalkka-alojen työntekijöille.
Päiväkoti- ja kouluhankkeita kiirehditään
Vihreiden vuosikausien tavoite varata riittävä rahoitus tarpeellisten päiväkoti- ja koulutilojen rakentamiseksi saavutettiin neuvottelutuloksen myötä.
“Investointiohjelmaan lisätään nyt lähes 250 miljoonan euron arvosta uusia päiväkoti- ja kouluhankkeita, joilla varaudutaan lapsimäärän kasvuun. Näiden tarve on ollut hyvin tiedossa, joten on vain viisasta kirjata kohteet investointiohjelmaan, jotta hankkeet pääsevät käynnistymään.” kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, Tila- ja asuntojaoston puheenjohtaja Henna Partanen kertoo.
“Monilla alueilla koulu- ja päiväkotipaikkoja tarvitaan jo paljon kaupunginjohtajan esitystä aiemmin. Olemme tyytyväisiä, että neuvotteluissa päätettiin Vihreiden tavoitteen mukaisesti useiden kohteiden kuten Olarin, Saarnilaakson ja Laurilahden kouluhankkeiden sekä Postipuun koulun ja päiväkodin sekä Mattlidens daghemin aikaistamisesta.” Partanen iloitsee.
“Vihdoin korjataan myös Aarnivalkean koulua vaivannut liikuntatilojen puute, sillä neuvotteluissa päätettiin lisätä rahoitus koulun liikuntatilojen toteuttamiseksi. Myös Olarin talvipuutarhan ja nuorisotilan rahoitusta lisättiin, jotta kauan odotettu kunnostus päästään toteuttamaan.” Partanen jatkaa.
Tukea lapsiperheille ja järjestöille
Orpon hallituksen sosiaaliturvaleikkausten ja elinkustannusten kasvun johdosta myös Espoossa monet perheet ovat taloudellisesti vaikeassa tilanteessa.
“Olemme tyytyväisiä monista lapsiperheiden arkea tukevista toimista. Ensi kesänä tullaan pitkästä aikaa järjestämään kuukauden kestävä puistoruokailu. Se tulee olemaan etenkin vähävaraisille lapsiperheille iso apu ja vahvistaa yhteisöllisyyttä.” kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Inka Hopsu kertoo.
“Asukkaiden hyvinvoinnin turvaamiseksi kaupunki panostaa ensi vuonna lisäksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen järjestöavustuksiin, joiden rahamäärää kasvatetaan 250 000 euroon. Aktiivisten seniori- ja maahanmuuttajajärjestöjen tai vaikkapa heikoimmassa asemassa olevia tukevien ruoka-apujärjestöjen olemassa olo on koko kaupungin etu. Hallituksen leikkausten johdosta järjestöt ovat tukalassa tilanteessa, joten kaupungin panosta tarvitaan.” Hopsu muistuttaa.
Panostuksia luontoon ja kulttuuriin
Neuvottelut tuovat iloisia uutisia myös espoolaisille kulttuurin ystäville.
“Vihreiden tavoitteiden mukaisesti lisäämme 250 000 euroa kulttuuriin. Rahaa käytetään muun muassa kulttuuriavustuksiin, taiteen perusopetukseen ja Karhusaaren toiminnan kehittämiseen.” Mikki Kauste kertoo.
“Maan hallituksen leikkauspolitiikka on osunut paljon etenkin kulttuurikenttään. On tärkeää, että päätämme tukea espoolaisia kulttuuritoimijoita ja vahvistaa Espoon kulttuurikaupunki-identiteettiä.” Kauste jatkaa.
Myös luonto- ja ilmastopoltiikan saralla Vihreiden kädenjälki näkyy ensi vuoden talousarviossa.
“Vihreiden pitkäaikainen tavoite toteutuu, kun saamme käynnistettyä Tarvonbaanan rakentamisen. Se edistää merkittävällä tavalla Turunväylän suuntaista työmatkapyöräilyä.” Henna Partanen iloitsee ja kiittää aktiivisia pyöräilijöitä hankkeen esillä pitämisestä.
“Kaupungin kasvaessa Espoon lähiluonnosta ja vesistöistä on pidettävä huolta. Meille Vihreille ja varmasti laajasti myös espoolaisille asukkaille on tärkeää, että lisäsimme rahoitusta luonnon- ja vesiensuojeluun. Hyvinvoiva luonto ja hyvinvoivat ihmiset kulkevat käsi kädessä.” päättää Inka Hopsu.
Talousarvio vahvistetaan valtuuston kokouksessa 4.12.2024.
Neuvottelutuloksessa ovat mukana kaikki valtuustoryhmät lukuunottamatta kristillisdemokraatteja.