Teemu Haapalehto ja Mikko Välisalo

Teemu Haapalehto ja Mikko Välisalo

Perusteluissa todetaan, että kaupungin maahanmuuttoasioiden päällikkö Teemu Haapalehto on tarttunut haastavaan turvapaikanhakijatilanteeseen jämäkästi ja humaanisti. Teemun asiantuntemus on ollut vaikeassa tilanteessa arvokasta, ja hänen realistinen, mutta inhimillinen otteensa työhön on valanut toivoa.

Monet vakiintuneet toimintamallit on pitänyt pistää syrjään ja hypätä tuntemattomaan, Teemu kertoo. ”Syksyllä kun turvapaikanhakijoita alkoi tulla aivan eri tahtiin kuin ennen, pidin hyvin tärkeänä mutkatonta keskusteluyhteyttä suoraan kaupunginhallituksen kanssa. Tärkeintä on, että tulijoille on saatu katto päänpäälle”

Samaa korosti myös ryhmäkodin puolesta kiitokset vastaanottanut Espoon ryhmä- ja perheryhmäkodin johtaja Mikko Välisalo. ”Laitoin byrokratian syksyllä pöytälaatikkoon ja kokonaan en ole sitä sieltä kaivanut esiin”. Molemmat miehet korostavat sitä, että säännöille ja byrokratialle on paikkansa, mutta olisi tärkeää olla myös valmiiksi mietittynä toimintamallit ja valtuudet poikkeustilanteisiin.

Vihreiden kiitosten perusteluissa todetaan, että Espoon ryhmäkoti henkilökuntineen on venynyt hienolla tavalla alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa. Ryhmäkodissa on tehty töitä sen eteen, että jokaiselle Espooseen yksin saapuvalle turvapaikanhakijalapselle olisi tarjolla yösija, katto, ruokaa, vaatteita ja turvallinen aikuinen.

”Tämä juuri on ollut toiminnan fokus. Tuntuu hyvältä koko meidän henkilökunnan puolesta saada tällainen tunnustus,” Mikko summaa tuntojaan kiireisen syksyn jälkeen.

Kysyttäessä terveisiä päättäjille, molemmat korostivat koulutuksen merkitystä kotoutumisessa. Alaikäisten kohdalla homma ainakin Espoossa on toiminut hyvin, kun kouluun pääsee jo muutaman viikon maassaoleskelun jälkeen. Yli 16-vuotiaat turvapaikanhakijanuoret ovat todellisia väliinputoajia, koska heille ei ole tarjolla lakisääteistä perusopetusta ja vaarana on, että nuoret syrjäytyvät kokonaan. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja kunnan välinen yhteistyö aikuisten perusopetuksessa on ollut pitkään vireillä, mutta etenee liian hitaasti koulupaikkaa odottavien nuorten näkökulmasta. ”Olenkin joskus sanonut, että voisitteko lopettaa näiden nuorten syrjäyttämisen. Olisi parasta extremismin torjuntaa saada nämä nuoret osaksi yhteiskuntaa koulutuksen kautta, kun suurin osa heistä kuitenkin tänne jää” summaa Teemu.

Kiitokset kävivät luovuttamassa 1.12.2015 kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tiina Elo ja toiminnanjohtaja Helka Otsolampi.