Vuoden Vihreiksi Marika Visakova ja Mikki Kauste

Espoon Vihreät on syyskokouksessaan jakanut huomionosoituksia ja palkinnut Vuoden Vihreinä vuonna 2020 Suur-Leppävaaran Vihreiden puheenjohtajan Marika Visakovan ja Espoon kaupunginhallituksen jäsenen ja valtuutetun Mikki Kausteen. Ehdotuksia kerättiin Espoon Vihreiden jäsenistölle avoimella kyselylomakkeella.

“Ehdotuksia niin Vuoden Vihreäksi kuin Vihreiden kiitosten saajaksi tuli tänä vuonna paljon, ja hallitus totesikin, että vaikka kaikki ehdotut ovatkin kiitoksensa ansainneet, niin kummankin tunnustuksen kohdalla kahden perustelut olivat poikkeuksellisen hyviä”, kommentoi Espoon Vihreiden puheenjohtaja Antti Brunni.

Vuoden Vihreinä palkitut Visakova ja Kauste ovat osoittaneet poikkeuksellista aktiivisuutta, hyvää henkeä sekä intoa vihreiden arvojen edistämiseen. Molemmat heistä tuovat heti tietynlaista sydämellistä lämpöä niihin hetkiin, joissa heidän kanssaan saa ja pääsee toimimaan. Kumpikaan ei pelkää haasteita, vaan auttavat aina ystävää ja hoitavat hommat mitkä lupaavat.

“Yksi asia kuitenkin palkittavia erottaa, nimittäin miten tai missä he toimivat. Näinä poikkeuksellisina aikoina halusimme palkita niin perinteisen yhdistystoimijan, joka on juurikin erilaisten tapahtumien ja katukampanjoiden sielu ja ydinhenkilö, ja vetää erittäin kiitettävästi vihreää paikallisyhdistystoimintaa, mutta myös henkilön, joka tuo vihreitä arvoja esiin sekä puolustaa niitä tinkimättömästi myös uuden ajan viestintä- ja toimintakanavissa, mutta myös omissa luottamustoimissaan”, Brunni täydentää.

Ehdotuksissa Marika Visakovaa kuvattiin seuraavasti:

“Marika on jo pitkään ollut Espoon vihreiden kantavia voimia. Hän on ihana ja aurinkoinen yhteisen hyvän puolesta puurtaja, pitkän linjan järjestötoimija, joka kantaa vastuuta tulevista kuntavaaleista Suur-Leppävaaran pj:nä ja Espoon Vihreiden vaalityöryhmän jäsenenä. Marika on aina iloisena ja hymyilevänä teltoilla ja kampanjatapahtumissa luoden lämpimän kampanjailmapiirin kaikille. Pyyteetön ja ahkera aktiivi, joka auttaa niin katukampanjoinnissa kuin strategisemmassakin työskentelyssä. Tuntee vihreät linjaukset pitkältä ajalta ja aina yhtä iloisena kohtaa ihmisiä. Marika tekee minkä lupaa ja hoitaa asiat eleettömällä ammattitaidolla. Marika ei nosta itseään ja on siksikin julkiset kiitokset ansainnut.”

Ehdotuksissa Mikki Kaustetta kuvattiin seuraavasti:

“Mikki on aktiivinen niin Espoon kaupungin politiikassa kuin myös puolueen sisälläkin, mutta ennen kaikkea myös sosiaalisessa mediassa, missä hän tuo esiin vihreitä arvoja, ajatuksia ja päivityksiä ison seuraajajoukon ulottuville päivittäin. Hän keskustelee, väittelee, ottaa reilusti kantaa, perustelee kantansa ja seisoo Vihreiden takana sellaisissakin asioissa, jotka saavat välillä rankkaakin arvostelua osakseen.

Mikki uskaltaa tuoda julki eri luottamustehtävänsä Espoon Vihreissä ja hän auttaa vilpittömästi apua pyytäneitä ja avun tarpeessa olevia ihmisiä kaupungin asioissa. Tämä kuvastaa Mikin luonnetta toimijana, mutta myös sitä, että espoolaiset arvostavat häntä poliitikkona ja luottavat häneen. Hän on toimii mentorina, neuvonantajana ja hyvin kärsivällisenä tukena niin nykyisille kuin uusille Espoon Vihreiden politiikkaan mukaan tulleille. Mikin toiminta tuo hyvin esille Espoon Vihreissä ominaista yhdessä tekemistä, missä kaikki niin kansanedustajista kaupunginhallituksen jäseniin ja rivi aktiiveihin tekevät politiikkaa reilusti yhdessä yhteisten päämäärien eteen.”

Vihreät kiitokset Vihreämmälle Aallolle ja Haave-leirille

Vihreillä kiitoksilla palkittiin Vihreämpi Aalto edustajistoryhmä sekä Haave-leiri.

Vihreämpi Aalto edustajistoryhmä on Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan edustajistossa vihertävästi ajattelevien jäsenten vaaliliitto, joka edistää vihreitä arvoja Aallossa sekä AYY:ssä Espoon Vihreiden jäsenyhdistyksen Aaltovihreiden ohella. Perusteluissa Vihreämmän Aallon valinnalle mainittiin, että edustajistoryhmä on edistänyt aktiivisesti vihreää aatettaa Aallossa jo useita vuosia ja se nousi viime edustajistovaaleissa 2019 ylioppilaskunnan toiseksi suurimmaksi ryhmäksi. Lisäksi ryhmän henkilöitä valittiin tänä syksynä vuoden 2021 AYY:n avainrooleihin: Joonas Nurmi vaikuttaa ylioppilaskunnan edustajiston puheenjohtajana, Milja Leinonen hallituksen puheenjohtajana sekä Tiina Pajukari ylioppilaskunnan hallituksessa. Ja mikä tärkeintä, on Vihreämmän Aallon toiminta näkynyt myös ylioppilaskunnan linjauksissa: AYY:n strategiassa näkyy kestävä kehitys ja etenkin kiinteistöpuolella on nostettu ekologista rakentamista.

“Aallosta on tullut nyt jo myös kaksi Vihreiden Nuorten puheenjohtajaa: Sameli Sivonen, joka toimii nykyisin sisäministeri Maria Ohisalon erityisavustajana ja juuri Vihreiden Nuorten puheenjohtajaksi valittu Peppi Seppälä. Kiitoksen ansaitsevat myös ne menneiden vuosien vihreät aaltolaiset toimijat, kuten Saara Hyrkkö, Atte Harjanne, Jarno Lappalainen ja monet muut, jotka ovat omalla toiminnallaan ja esimerkillään rohkaisseet nykytoimijoita omalla urallaan”, kommentoi Espoon Vihreiden toiminnanjohtaja Valtteri Törmänen.

Toisena toimijana Vihreillä kiitoksilla huomioidaan myös Haave-leiri. Suomen ainoa sukupuolivähemmmistöön kuuluville nuorille suunnattu leiri järjestettiin toista kertaa, ja mukana oli mm. Espoon seurakunnat. Leirin vertaisohjaajana toiminut Havu Härmä kertoi Kirkko ja Kaupunki lehden haastattelussa viime vuonna, että Haave-leiri syntyi seurakuntien ja Setan Transtukipisteen yhteisestä haaveesta tarjota sukupuolivähemmistöön kuuluville nuorille turvallisia kohtaamisia, vertaisuuden kokemuksia, yhteisöllisyyttä ja ihanan tavallista leiritunnelmaa. Monelta transtaustaiselta tai sukupuoltaan vielä pohtivalta nuorelta tällaiset kokemukset saattavat puuttua, sillä pelko siitä, tuleeko nähdyksi ja kohdatuksi oikealla tavalla, voi nostaa kynnystä esimerkiksi seurakunnan tai nuorisojärjestöjen leireille osallistumiselle.

“Vähemmistöjen puolustaminen, ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus ovat olleet vihreän liikkeen ytimessä perustamisesta alkaen, joten siksi Haave-leiri sopii täydellisesti Vihreiden kiitosten kohteeksi. Leirin tekemä työ on äärettömän arvokasta ja siksi ansaitsee tunnustuksen”, perustelee toiminnanjohtaja Törmänen valintaa.

Muita ehdotettuja tahoja Vihreiden kiitosten saajaksi olivat mm. Espoon kaupungin osallisuuden kehittämispäällikkö Tuija Norlamo, Pupusaari -kahvilaketju, ympäristömuotoilija Niko Riepponen ja kaupunkimuotoilutiimi, Pro Karhusaari yhdistys ja kansalaisaloite, Espoon lähiluonto, Sateenkaari Siipi, Espoon kaupungin kulttuurijohtaja Susanna Tommila sekä Espoon kaupungin ja järjestöjen sekä seurakuntien koronaruoka-avun koordinointi.

Vuoden Vihreä on vuodesta 2014 lähtien jaettu tunnustus, joka myönnetään Espoon Vihreissä tehdystä ansiokkaasta työstä. Vihreät kiitokset jaetaan vihreitä arvoja edistäneestä toiminnasta espoolaisille toimijoille. Vihreitä kiitoksia on jaettu 2008 vuodesta alkaen. Palkintojen saajasta päättää Espoon Vihreiden yleiskokous.